Istorijat

65 GODINA PLIVAČKOG KLUBA SPARTAK

 

Tokom maja 1946. godine, na Palićkom jezeru su počeli sa radom sportisti okupljeni u Plivačkom i vaterpolo Klubu Spartak. U početku ih je bilo samo dvanaest, ali se broj plivača stalno povećavao, zahva­ljujući zalaganju Andrije Kmeca i Lasla Bale. Početkom pedesetih godina prošlog veka priključio im se još jedan „zrenjaninac“ ing. Lorant Varadi koji je svojim novim i svežim idejama preporodio ovaj sport. Zbog toga je i izabran za predsednika PSV u ovom periodu.

Otvaranjem zimskog bazena, takozvanog „Fekete kupatila”, 11. februara 1951. godine, kada je i održan prvi javni plivački miting, razvoj plivačkog i vater­polo sporta u Subotici dobija novi zamah. Bio je to, u ono vreme, prvi zimski bazen u Vojvodini, a treći u državi. Mada je ovaj bazen bio skromnih dimen­zija, u odnosu na danas već uobičajene, oko njega se okupio veći broj talentovanih pionira i uniora. Iz njihovih redova kasnije su stasali, plivačica Irena Ti­linko i plivač Slavko Kurbanović – reprezentativci. Tilinkova se isticala u plivanju na 100 metara leđno, a Kurbanović je postavljao i državne rekorde u trkama na 100 i 200 metara prsno, pa je zasluženo poneo epitet najboljeg plivača Subotice. On je bio i učesnik i na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1968. godine.

Tilinko Iren

 

 

 

Plivači Spartaka su tokom 50-tih godina imali dobro organizovanu školu plivanja. Organizaciju je vršio dugogodišnji sportski radnik Lorant Varadi. Leti se škola organizovala na palićkom bazenu, a zimi na zatvorenom bazenu “Fekete kupatila”

Osim Kurbanovića i Tilinkove u ovom periodu stasali su mnogi značajni subotički plivači. Braća Ladocki, Tot Bagi Zoltan, bečejac Sava Stojšić, braća Priboj, braća Matlari

( Priboj, Stojšić, Sanka, Tot Bagi )

Sedamdesete godine obeležio je Šandor Feldi najsavremeniji i najfanatičniji plivački stručnjak koga je PK Spartak ikada imao. Prvi put se krenulo dalje od prosečnosti, pa se granica od 3 km plivanja na dan pomerila na 10-12 km. Tada je stvorena je jedna od najtalentovanijih generacija u kojoj su zaplivali Tibor Rezmanj, Atila Rezmanj, Čaba Ladocki, Zoltan Tot Bagi, Ivan Šoštarec, Laslo Kobrehel, Lehel Šomođi, Žolt Ladocki, Slavica Šumonja, Bernat Čila, Tot Bagi Aniko, Janko Anita i drugi. Po biltenima sa početka 80 tih godina PK Spartak je držao 31 pokrajinski rekord. Neprikosnoveni valdar pokrajinskih, republičkih i državnih plivališta bio je Tibor Rezmany sa 22 vojvođanska rekorda. Žolt Ladocki i Atila Rezmanj držali su rekorde na 100 i 200 metara prsno dok je štafeta 4×100 mešovito u Splitu u sastavu Šoštarec Ivan, Tibor Rezmanj, Žolt Ladocki i Laslo Kobrehel oborila apsolutni rekord Vojvodine u vremenu 4:28.93

Zlatna štafeta 4x100mešovito na vojvođanskom prvenstvu 1978g.

(Rezmanj T., Ladocki Žolt, Šoštarec I., Šomođi L.)

Odlaskom Šandora Feldija raspada se i ova talentovana generacija

Sredinom 80-tih godina subotičko plivanje zahvatila je kriza koja traje skoro do kraja “ratnih” 90-tih godina. Tada na čelo stručnog štaba dolazi iskusni sportski stručnjak Janoš Ladocki. Razvija plivačku školu na čije mesto postavlja mladog i ambicioznog Milana Jovanovića iz čije škole izlaze poznata imena: Požar Hajnalka, Milena Jakšić, Nataša Marković i Suzana Bačlija koje 25 novembra 2000. godine obaraju državni rekord u štafeti 4 x 50 mešovito u vremenu 2:26,85

Nažalost iznenadna smrt Janoša Ladockija odnosi tadašnjeg šefa stručnog štaba PK Spartaka. Na njegovo mesto dolaze Mirko Bartuš i Sabo Lorant.

Jedna od najboljih štafeta 4×100 kraul u istoriji PK Spartaka

( Norbert Mandić, Slobodan Ivković, Edvard Tonković i Čaba Požar )

Ova dva trenera vode talentovanu generaciju na čelu sa Tonković Edvardom, Ljubanović Milošem, Požar Čabom, Ivković Slobodanom, Mandić Norbertom, Zitom Pletl, Matić Mišom i Momirom Vujković-Lamićem. Ova generacija osvaja niz medalja na vojvođanskim i državnim prvenstvima.

2004 godine godine na čelo kluba dolazi nova i još ambicioznja uprava na čelu sa novim predsednikom kluba, bivšim plivačem Ivanom Šoštarecom. Pravi se desetogodišnji plan u kome se poenta stavlja na omasovljavanje plivačkog sporta u Subotici. Iz široke baze proizašli su budući osvajači medalja na državnim prvenstvima Marko Žužić, Silvester Lukač, Mikloš Ileš, Bojan Rašković, Milica Šoštarec, Anđela i Anja Dženopoljac, Andrej Barna, Davor i Darko Mamužić, Filip i David Hunjadi. Klub angažuje 6 novih trenera koji aktivno rade sa decom koja pristižu iz škole plivanja, na čijem čelu je i dalje trener Milan Jovanović koji sada već ima desetogodišnje iskustvo u radu sa najmlađem kategorijama.

Generacija mlađih pionira koja 2009 godine osvaja 2. mesto

na državnom prvenstvu u generalnom plasmanu

1. mesto na letnjem državnom prvenstvu

(Milica Šoštarec, Marija Pejić, Bojan Rašković, Martin Jaramazović)

Krajem 2010 godine, prvi put nakon Tilinko Iren, Slavka Kurbanovića i Tibora Rezmanja u reprezentaciju ulazi Milica Šoštarec.

Milica Šoštarec osvajačica 3 zlatne medalje za reprezentaciju Srbije na svetskim igrama mladih u Ankari 2011. godine

Bojan Rašković dobija poziv od selektora reprezentacije 2011.godine, a za njim slede pozivi za Darka Mamužića, Andreja Barnu, Filipa Hunjadija. Tokom 2011. Marko Šoštarec, David Hunjadi, Andrej Kovačić, Davor Mamužić i Uroš Spasenić dobijaju pozive na pripreme reprezentacije.

 

Na redu je sezona 2011-2012. Svi plivači iz talentovane generacije 1997 i 1998 su na okupu. Mlađe pionire ove godine predvode Davor Mamužić, Uroš Spasenić dok se u generaciji 2001 i 2002 naziru veliki potencijali Novak Savić, Aleksandar Morača, Iva Kujundžić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.