Uspešno završena Zimska liga u maratonskom plivanju Srbije

 

IMG_4135Na gradskom bazenu u Dudovoj šumi danas je održano V kolo zimske lige Srbije u maratonskom plivanju u bazenu. Finalno kolo ovog teškog takmičenja je bilo vrlo uzbudljivo i danas su se praktično vodile borbe za plasmane u svim kategorijama, kako pojedinačnim tako i ekipnim. Na takmičenju je učestvovalo preko 60 plivača, a što je veoma važno istaći prvi put su se na jednom mestu okupili najbolji srpski maratonci (najveći deo njih će biti u sastavu reprezentativnih selekcija Srbije na međunarodnim takmičenjima).

Što se tiče nastupa naših plivača osvojen je veliki broj medalja, a u ekipnom plasmanu ekipa Spartaka je zauzela 3.mesto iza ekipa beogradskog Partizana i somborskog Poleta.

Detaljni rezultati će biti dostupni na sajtu:  http://www.pk-marathon.org.rs/

Nekoliko detalja o samom takmičenju:

Plivanje na otvorenim vodama je zasebna olimpijska disciplina i zvanične discipline su plivanje na 5 i 10 km. Kako se takvo plivanje upražnjava samo u letnjim mesecima, a plivanje (pogotovo takvih disciplina) iziskuje i zahteva kontinuirani trening tokom cele godine, velika većina ozbiljnih plivačkih federacija organizuje i upražnjava ovakva i slična takmičenja. Savez za daljinsko i maratonsko plivanje Srbije, Plivački klub Spartak i ostali klubovi članovi su tokom proteklih nekoliko meseci imali sluha, volje i snage da jedno ovakvo zahtevno takmičenje ( kako za plivanje tako i za samo organizovanje) uspešno privede kraju. Sama Liga je organizovana praktično bez bilo kakve finansijske pomoći sa strane i dokaz je da se i ozbiljne sportske menifestacije mogu organizovati bez velikog budžeta ukoliko za to postoji razumevanje, interes i želja.

U ime takmičara iz našeg Kluba posebnu zahvalnost odajemo:

Rukovodstvu i radnicima JKP”Stadion” koji su nam nesebično pomogli u organizaciji svih naših takmičenja od početka godine ( a bilo ih je ukupno četiri)

SVIM VOLONTERIMA koji su učestvovali u organizaciji kompletnog takmičenja i svoje slobodno vreme provodili zajedno sa nama kako bi plivačima stvorili što bolje rezultate

Roditeljima naših mladih plivača koji su imali dovoljno poverenja u nas da svojoj deci dopuste nastup na jednom ovakvom veoma teškom i napornom takmičenju.

Ukoliko je bilo nekih propusta ( a znamo da jeste), nisu napravljeni zlonamerno, a u sledećoj sezoni obećavamo da će takmičenje biti bolje, kvalitetnije i uzbudljivije.

Do sledeće Zimske lige u maratonu očekuje nas uzbidljiva sezona maratona na otvorenim vodama.